Kleuren: zijn de kleuren op mijn beeldscherm identiek aan de gedrukte kleuren?

Je computerscherm toont je ontwerp in RGB-kleurenmodus (Red-Green-Blue). Maar wordt het offset of digitaal gedrukt bij Flyer.be? Dan doen we dat in CMYK (Cyaan - Magenta - Yellow - Keycolor).

Het geheim voor een perfect drukwerk? De beelden eerst ómzetten.

CMYK
CMYK gebruikt vier inktsoorten zodat jouw drukwerk in elke mogelijke kleur wordt gedrukt. Flyer.be drukt steeds in CMYK.
Er bestaan nog twee andere types kleuren: RGB en Pantone. Deze moet je steeds omzetten naar CMYK bij het drukklaar maken van je bestand, anders worden de kleuren van je bestand niet correct gedrukt.

RGB
RGB is de kleurenmodus voor beeldschermen, zoals jouw computer of televisie. Deze tegenhanger van CMYK heeft een ander kleurenbereik.

Pantone of PMS-kleuren
Is jouw bestand opgemaakt in de RGB of PMS-kleuren? Dan is het nog niet drukklaar. Zet het – vóór je het aanlevert – om naar CMYK.
In Photoshop doe je dat zo: klik rechts op ‘Beeld’, kies ‘Modus’ en vink ‘CMYK’ aan.
In InDesign en Illustrator gaat dat zo: Klik rechts op de kleurenkaart en kies ‘Swatch opties’. Selecteer dan ‘Process’.