Kleuren: CMYK, RGB en Pantone (PMS) kleuren

Er bestaan 3 types kleuren: RGB, CMYK en Pantonekleuren (PMS). Is jouw bestand opgemaakt in RGB of Pantonekleuren (PMS)? Dan moet je ze eerst omzetten naar CMYK vóór je je bestand laat drukken.
Hieronder leggen we je het verschil uit en hoe je de kleuren kan omzetten.

CMYK
CMYK gebruikt vier inktsoorten zodat jouw drukwerk in elke mogelijke kleur wordt gedrukt. Flyer.be drukt steeds in CMYK.
Er bestaan nog twee andere types kleuren: RGB en Pantone. Deze moet je steeds omzetten naar CMYK bij het drukklaar maken van je bestand, anders worden de kleuren van je bestand niet correct gedrukt.

RGB
RGB is de kleurenmodus voor beeldschermen, zoals jouw computer of televisie. Deze tegenhanger van CMYK heeft een ander kleurenbereik.

Pantone of PMS-kleuren
Het Bedrijf Pantone heeft een reeks van 1100 kleuren gedefinieerd die elk hun uniek nummer hebben. Door die nummering zijn Pantone kleuren overal ter wereld altijd exact gelijk. Ook fluo- of metaalkleuren zijn mogelijk bij PMS.
Ze worden gemaakt door combinaties van 15 basispigmenten, vóór het drukken, en zijn moeilijk na te maken met CMYK kleurcombinaties.

Kleuren omzetten
Is jouw bestand opgemaakt in de RGB of PMS-kleuren? Dan is het nog niet drukklaar. Zet het – vóór je het aanlevert – om naar CMYK.
In Photoshop doe je dat zo: klik rechts op ‘Beeld’, kies ‘Modus’ en vink ‘CMYK’ aan.
In InDesign en Illustrator gaat dat zo: Klik rechts op de kleurenkaart en kies ‘Swatch opties’. Selecteer dan ‘Process’.


Even geduld, de pagina wordt geladen.

Loading