Wat is overprint of overdruk?

Vermijd foute overdrukinstelling.

Er kunnen wel eens verrassingen opduiken tijdens het drukproces. Oude tekst – die de vormgever achter een nieuw beeld verstopte – verschijnt tóch op het drukwerk. Of een witte tekst – die wel op het ontwerp moet – is niet zichtbaar. De oorzaak? Een foute overdrukinstelling in het oorspronkelijke document. Nog niet iedere vormgever weet er correct mee om te gaan.
 
Voorbeeld zonder en met overdruk  

Wat is "overprint" of "overdruk"?

Bepaalde programma’s  – zoals QuarkXPress en Adobe InDesign – hebben een optie ‘Overprint’. Gebruik je die, bijvoorbeeld om met creatieve effecten te spelen? Dan kun je de tekst- en beeldelementen zó definiëren, dat ze transparant over elkaar heen drukken. Maar die overdrukinstellingen komen dan ook in de pdf bij de drukker terecht. En hij kan onmogelijk tijdens de prepress de instellingen nog rechtzetten.

 

Overdruk controleren in Indesign

 

Beeld > Overdruk voorbeeld
Wil je weten of je bestand drukklaar is? Klik dan in Indesign op Beeld > Overdruk voorbeeld. Zo ontdek je hoe je document eruitziet – mét overdruk.
 
Venster > Attributen
Wil je de optie ‘Overprint’ gebruiken? Selecteer dan eerst je tekst- of beeldelement, en klik bovenaan op Venster > Attributen. Daar kun je de optie ‘Overprint’ aanvinken.
 

 

Van zwart naar wit? Overprint uitschakelen!

Beslis je om je tekst of logo van zwart naar wit te veranderen? Vergeet dan niet de optie ‘Overprint’ uit te schakelen. Doe je dat niet? Dan is je logo of tekst op je drukwerk onzichtbaar.
Check daarom steeds de ‘Attributes’ (cmd + F11 of via ‘Attributes’) en vink de ‘Overprint fill’ uit als je tekst en/of beeld in een witte of lichte kleur staat.

 

Lijnen vragen minimale dikte.

Gebruik je lijnen in je ontwerp? Zorg er dan voor dat ze niet dunner zijn dan 0,25 punten. En je negatieve lijnen? Die moeten minimaal 0,5 punten dik zijn.
 

Even geduld, de pagina wordt geladen.

Loading