Virtual reality

virtual reality woman

Virtual Reality: beleef datgene waar je niet bij kan zijn

Op uitstap naar Mars met de Mars Rover Curiosity? Met Paul McCartney en zijn artiesten midden op het podium een concert beleven? Op 2 minuten van je huiskamer naar Times Square in New York? Dankzij Virtual Reality kan je nu al beleven wat anders onmogelijk zou zijn. Virtual Reality, of kortweg VR, is het nieuwste technologische snufje om buitengewone ervaringen te beleven.

Hoe werkt het?

Met behulp van een speciale Virtual Reality bril wordt voor elk van je twee ogen een aangepast beeld getoond. Dat beeld past zich aan 100 frames per seconde aan naar gelang je beweging. Zo kan je dus rondkijken of zelfs rondlopen in een virtuele omgeving, alsof je er echt staat. Je kan nu zelfs dankzij extra controllers en sensoren in je handen ook interacteren met die virtuele omgeving.
Die omgeving kan een 360° video-opname van de werkelijkheid zijn, zoals
een documentaire of een scene uit een concert van Paul McCartney.

Welke toestellen voor VR zijn er?

In 2012 richtte jonge ondernemer Palmer Lucky zijn bedrijf Oculus VR op met een Kickstarter campagne waarin hij via crowdsourcing 2,5 miljoen dollar ophaalde om de Oculus Rift te maken: de eerste virtual reality bril. Ook HTC lanceert later dit jaar zijn HTC Vive en Sony komt met Playstation VR, een virtual reality bril die je kan aansluiten op de PS4. Google lanceerde in 2014 al de Google Cardboard. Ook Samsung kwam met Gear VR op de markt, een gelijkaardig maar iets beter uitgewerkt principe.

Wat is Augmented Reality?

Naast Virtual Reality bestaat ook Augmented Reality (AR), of 'toegevoegde realiteit'. Bij AR worden computergestuurde elementen vermengd met de werkelijkheid. Eenvoudige toepassingen zijn bijvoorbeeld apps waarmee je via een tablet een bepaald meubelstuk in je woonruimte kan plaatsen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het populaire spel Pokemon Go.

testing virtual reality

Welke toepassingen voor VR zijn er?

De meest voor de hand liggende sector voor VR is de gaming-industrie. Met de lancering van de Oculus Rift werden meteen 30 speciaal voor VR ontwikkelde games uitgebracht. De eerste experimenten met Virtual Reality films en documentaires zijn al bezig. Maar virtual reality is niet enkel voor de leuk.
Nu kunnen ook chirurgen opleidingen krijgen en oefeningen uitvoeren in VR.

En in België?

Virtual Reality staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar België loopt aan de voorlinie van de ontwikkelingen. De Virtual Reality Community van Brussel is de derde grootste ter wereld. Er zijn enkele voorbeelden te noemen. Zo stuurt Reisbureau Connections je in enkele seconden naar New York dankzij een speciaal ontwikkelde app in samenwerking met de Belgische start-up Yondr. Vastgoedmakelaar Dewaele zag ook al toekomst in Virtual Reality en biedt virtuele rondleidingen aan voor de huizen die ze te koop aanbieden.

Wat heeft VR voor jou te bieden?

Binnenkort zullen er meerdere toepassingen gaan werken met VR. Het hoeft dus niet meer lang te duren tot jij ook werkt met VR, met je telefoon met AR, met games of met films.

boxing in virtual reality

Even geduld, de pagina wordt geladen.

Loading